“Când visează, omul nu se îndoieşte niciodată”, spunea Emil Cioran – noi am văzut însă că nu doar atât, ci că atunci când unii visează, iar visul este de fapt o dorință arzătoare pusă de însăși mâna lui Dumnezeu pe inima cuiva, inspiră și pe alții.
De ce lucrarea cu copiii?
Suntem un grup de tineri antiohiști, inspirați de visul unei tinere, cu inima pentru creșterea și investirea în viețile copiilor, chemați de Dumnezeu într-o lucrare a cărei importanță, de multe ori nu este înțeleasă.
“Fiecare copil pe care-l învățăm este un om pe care-l câștigăm”. Victor Hugo
Sub îndrumarea Micilor Exploratori și Purtătorilor de făclie (asociații creștine care se ocupa de instruirea liderilor pentru lucrarea cu copiii și organizarea de cluburi/tabere pentru copii) echipa Chitila, încă de la început a înțeles importanța investirii în copii: „Învaţă-l pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea”. (Proverbe 22 : 6)
În vara anului 2014, Alexandra – o tânără deja implicată în lucrarea de școala duminicală, din cadrul bisericii Antiohia, începea să schițeze planul pentru care se rugase deja de mult timp, dorind croirea unei echipe de tineri care să slujească și înafara bisericii.
“Când învăţătorul reuneşte în inima sa dragostea de profesiune şi dragostea de elevi, putem spune că este un învăţător desăvârşit.” Lev Tolstoi
Unii dintre noi, de calificare profesor/învățător, alții cu inima pentru copii, dar toți cu abilități potrivite și darul lucrului cu “oamenii mici” și în decursul timpului cu instruire adecvată, echipa Micii Exploratori Chitila a început timid cu patru oameni (Alexandra Pantazi, Cosmin Zainea, Damaris Dobre și Oana Brad), care a crescut până la șapte – opt slujitori (în prezent: Cosmin Zainea, Adrian Chelu, Ana-Maria Dragomir, Emanuel Chelu, Rebeca Leu, Cosmin Manolescu, Oana Brad). Au slujit împreună cu noi mai mulți tineri, printre care Rodica Drăgănoiu și Abel Buraga. Fiecare dintre cei care au fost, măcar o singură dată (Sami Grădinaru, Roxana Giolfan) la întâlnirile cu Micii Exploratori Chitila și-au lăsat amprenta asupra copiilor; copii care sunt “lihniți” după adevărata dragoste.
Mergem în fiecare duminică, de la 12.30 la 14.30, uneori 15, cu acest gând: să arătăm pe Hristos și dragostea Lui!
De-a lungul timpului, în curând 3 ani, s-a schimbat structura grupului, de la micii exploratori, am ajuns tineri exploratori – participarea frecventă și constantă fiind în mare parte a adolescenților și preadolescenților(cei cu care am crescut în acest timp). Acestora li s-au adăugat frați sau verișori mai mici și nu de puține ori am fost nevoiți să formăm două grupe – încercând să împlinim nevoile lor, în funcție de vârstă.
…sunt câțiva care au renunțat să mai vină. La o anumită perioadă de timp mergem noi la ei, îi căutăm acasă, vorbim cu părinții lor(dacă sunt deschiși) și îi așteptăm să revină. Nu credeam că este așa de greu să convingi un copil să vină la joacă.
Așa cum am înțeles toți dintre noi, participând la diverse cursuri pentru lideri creștini de grupe de copii, omul învață cel mai bine și eficient prin jocuri și activități aplicate: învățarea prin experiență. Ceea ce încercăm să facem la cluburile de copii de duminica, este să aplicăm o educație holistică(spirituală, în primul rând, dar atingând absolut orice alt domeniu: social, educațional, de igienă etc). Totodată, încercăm să sprijinim și familiile nevoiașe, prin haine și alte resurse(cu ajutorul unor familii din biserica Antiohia sau a Samaritan’s Purse).
“Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.”, spunea Nelson Mandela. Știm că putem lupta împotriva curentelor lumii acesteia prin cunoașterea Adevărului. Dorim să prezentăm acestor copii adevărul pe care noi l-am înțeles și pe care îl trăim, ca născuți din nou.
Îl predicăm pe Isus Hristos cel răstignit și înviat, prin tot felul de metode creative și pe înțelesul adolescenților/copiilor, cu speranța că Duhul lui Dumnezeu să folosească orice cuvânt, acțiune, privire, a noastră și să transforme viețile acestora. 2 Timotei 3:15 ” din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus.”
De asemenea știm că, prin copii putem ajunge cu Evanghelia la familiile lor și la generațiile ce vor veni: Ioel 1:3 “Povestiţi copiilor voştri despre lucrul acesta, şi copiii voştri să povestească la copiii lor, iar copiii lor să povestească neamului de oameni care va urma!”
“Prima idee pe care un copil trebuie să o dobândească este diferența dintre bine și rău.” Maria Montessori
Nu putem decât să le punem în față binele și răul, putem să trăim ce le propovăduim și să ne rugăm pentru inimile lor, ca într-o zi să aleagă conștient Calea, Adevarul și Viața.
Organizăm diverse ieșiri, excursii, tabere. Lecțiile sunt interactive, pe baza textelor Scripturii și învățăm mereu împreună cu ei: “Un copil poate oricând să-l învețe pe un adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului niciodată și cum să ceară cu insistență ceea ce-și dorește”. (Paulo Coelho) – Minunăția lucrului cu sufletele copiilor este că Dumnezeu întâi lucrează la noi, redescoperindu-ni-se din nou și din nou. Vedem Mâna Sa intervenind de fiecare dată și nu putem decât să fim recunoscători pentru lucrurile pe care le face pentru noi și prin noi.
Cum am ajuns în Chitila?
Am putea spune: “pur și simplu”. Alexandrei Pantazi, care își dorea o lucrare dincolo de zidurile bisericii, întrebând unde este nevoie de slujire, i s-a indicat pe harta lui Dumnezeu orașul Chitila. Dar știm că este un loc special, pentru că a fost ales de Domnul pentru noi.
Nu știm deslușit planurile Lui Dumnezeu, dar momentan viziunea lucrării este pe termen lung și ne dorim să dezvoltăm clar cele două grupe de vârstă (Micii și Tinerii Exploratori) pentru a reuși să ajungem la cât mai mulți cu Evanghelia.
Atitudinea adolescenților, posibil și din cauza vârstei, a anturajului, a familiei, de multe ori ne descurajează, dorind să vedem mai rapid și mai evident cum crește sămânța sădită în ei, dar Domnul are timpul Lui.
Ne bucurăm de susținerea bisericii, în rugăciune, prin încurajări și financiar. Dorim să facem acestă lucrare în Hristos, nu doar de dragul realizării unui lucru bun. Vrem ca EL să fie la cârmă și să fie ancora noastră, așa cum și logo-ul Micilor Exploratori arată.
Gândurile echipei ME Chitila. Ce înseamnă acestă lucrare pentru tine?
Ana-Maria Dragomir: “Lucrarea ME Chitila pentru mine este o chemare de la Domnul. Am simțit că El mă vrea lângă copii, iar faptul că pot să le arăt și să le spun despre calea spre Hristos și spre viața veșnică este o bucurie pentru mine și prin asta știu că împlinesc voia Lui. Mi-am dat seama că ei sunt la vârsta la care au cea mai mare nevoie de îndrumare. Faptul că Domnul m-a pus în această lucrare este numai harul Lui.”
Rodica Drăgănoiu: “Micii Exploratori Chitila poate fi văzut din două perspective; pentru mine este răspunsul pe care îl dau lui Dumnezeu, spre a-mi împlini chemarea, iar pentru copii este începutul unei schimbări. Oricum am privi, este o BINECUVÂNTARE.”
Emanuel Chelu: “Îmi place când văd un copil că se bucură și aplică ce a învățat la club. Asta mă face să cred că și pentru cei mai răzvrătiți este o șansă.”
Adrian Chelu: “Pentru mine lucrarea cu copiii de la Chitila este o bucurie, deoarece prin aceasta, pot împlini porunca Domnului Isus de a merge și a duce Împărăția Cerurilor mai departe. “Lăsați copilașii să vină la Mine și nu-i opriți, căci a lor este Împărăția cerurilor”.
Cosmin Zainea: Lucrarea Micii Exploratori înseamna Proverbe 22:6 “Învaţă-l pe copil calea pe care trebuie să meargă, iar când va îmbătrâni nu se va îndepărta de la ea.”
Alexandra Pantazi: “…un loc unde copiii îl cunosc pe Dumnezeu prin jocuri și activități care le antrenează mintea, trupul și sufletul. Un loc unde liderii învață să lucreze în echipă și să aducă slavă lui Dumnezeu prin slujirea lor. Un loc unde creștem împreună și învățăm să ne lăsăm modelați.”
Roxana Giolfan: “A fost o experiență faină să cunosc copiii de la Chitila. Am observat bucuria lor datorită faptului că cineva merge la ei și organizează diferite activități. Totodată consider că prin această lucrare inima unora dintre copilași s-a schimbat sau sunt mult mai receptivi la ce le este transmis. Nu am putut să nu observ cât de mult s-au atașat participanții de cei implicați în lucrare. Ca o concluzie: Chitila Crew face o treaba bună în numele Domnului!”