– Dreapta aici, la prima, nu?
Chiar dacă sunt deja în jur de trei ani de când parcurgem periodic drumul Bucureşti – Găiseni (Giurgiu), încă mai avem dimineţi când simţim nevoia să verificăm cu ceilalţi pasageri care este ieşirea corectă de pe A1 pentru a ne îndrepta spre satul unde ne aşteaptă nerăbdători copiii pentru clubul de sâmbătă. Deşi întâlnirile încep la ora 10, iar noi încercăm să ajungem acolo cel puţin cu 20 de minute mai devreme pentru ultimele organizări, ne surprind de fiecare dată cu punctualitatea lor şi cu entuziasmul de care dau dovadă. Scaunele sunt deja aranjate în cerc în sala bisericii, focul arde în sobă, iar ei stau aşezaţi cu zâmbete largi pe buze, aşteptând să intrăm.
De la bună dimineaţa! deja ziua noastră este mai frumoasă şi reușim să ne detașăm de evenimentele din timpul săptămânii, măcar pentru cele câteva ore pe care le petrecem împreună.
Cântăm, ne rugăm, povestim întâmplări de peste săptămână, de la şcoală sau de acasă, ne jucăm, repetăm versete, facem lecţia biblică, ronţăim ceva şi iar ne jucăm. Activităţi simple, dar pline de energie ce ne storc uneori de putere, dar ne lasă în final inimi pline de recunoştinţă. Pentru copii, unii pentru alţii, pentru Domnul Isus Hristos care este motivul principal.
Lucrarea a început într-o formulă de cinci fete hotărâte să facă ceva pentru copiii bisericii, dar şi din comunitate, copii care înainte nu se întâlneau decât pentru şcoala duminicală, într-o cameră anexă bisericii, unde nu puteau cânta decât atunci când şi în biserică erau cântări comune, pentru a nu face deranj prea mare. De jocuri sau lecţii dedicate era deja mai dificil de vorbit, iar copiii creşteau şi aveau nevoie de mai mult. Ana, iniţiatoarea grupului, a decis astfel să începem cluburile de copii sâmbăta, o dată la două săptămâni, cu pauză pentru vacanţa de vară.
Dacă la început erau doar câţiva copii timizi, în curând ne-am familiarizat unii cu ceilalţi, iar interacţiunile au început să evolueze.
Între timp structura grupului a suferit ceva schimbări, s-au adăugat doi băieţi, o fată s-a retras, iar o alta s-a mutat din Bucureşti, însă lucrarea continuă cu determinarea de a aduce măcar un pic de lumină în vieţile copiilor.
Am studiat împreună diferite pasaje din Scriptură, de la Geneza (creaţia şi primii oameni, patriarhii), până la viaţa Domnului Isus şi lucrarea bisericii primare din Faptele Apostolilor. Învăţăm la fiecare întâlnire versete biblice, iar la finalul fiecărui ciclu anual (uneori şi semestrial) avem întâlniri speciale la pădure cu picnic, recapitulare, concursuri şi premii. Încercăm să îi ţinem motivaţi, de ceva vreme am instituit un sistem de punctare a activităţii lor de la fiecare întâlnire, iar de Crăciun fiecare copil a primit o plăsuţă în care avea şi un Nou Testament cu numele lui pe prima pagină. Ne dorim astfel ca ei să se familiarizeze cu citirea din Biblie şi cu învăţătura din Cuvântul lui Dumnezeu.
Acum sunt deja în jur de 20 de copii care vin în mod constant la întâlnirile noastre, majoritatea cuprinşi în intervalul de vârstă 7-14 ani, dar şi câţiva copii mai mici, ce vin împreună cu fraţii sau verişorii lor mai mari. Unii dintre copii au părinţi ce frecventează biserica din sat, însă majoritatea nu, iar cu ocazia excursiei din toamna şi a colindului din iarna aceasta am reușit să îi cunoaştem şi pe aceştia, să vedem şi să înţelegem ceva mai bine mediile din care provin copiii. Credem că cei mici pot fi lumini în casele lor şi ne rugăm ca Dumnezeu să lucreze în inimile lor micuţe, iar mai apoi în vieţile familiilor lor.
Avem nevoie acum, mai mult decât oricând, de rugăciune. Pentru copii, pentru lucrare, pentru protecţie şi în mod deosebit pentru ca toate acestea să aibă impact şi să conducă la lărgirea Împărăţiei lui Dumnezeu.
Mulţumim celor care ne-au susţinut şi încă ne susţin, din punct de vedere spiritual, dar şi material. Toată slava să fie a Domnului!
– Echipa din Găiseni
(Daniel A., Gabriel G., Lăcrămioara M., Loredana L., Raluca L. şi din Braşov, Ana M.)